Pensioenen voor zzp'ers: wat zijn de opties?

Geplaatst op 12/05/2016

Zzp'er zijn heeft zo zijn voordelen: je hebt bijvoorbeeld meer vrijheid dan wanneer je voor een baas zou werken. Maar het heeft ook een flink nadeel: je bouwt geen pensioen op. Waarom zou je een pensioen opbouwen en wat zijn de opties voor zzp'ers om dat te doen?

 1. Lijfrenteverzekering
  De eerste is een lijfrenteverzekering. Een lijfrenteverzekering is eigenlijk een bankrekening waar je een lijfrenteclausule op zet. Het is een geblokkeerde rekening waar je kapitaal op verzamelt.
  Het voordeel is dat er weinig kosten aan zijn verbonden voor zzp'ers en dat er veel flexibiliteit in zit. Op basis van je salaris mag je een bepaald bedrag per jaar inleggen, en dan kun je een datum kiezen waarop die rekening begint met uitkeren. Je kunt zelfs kiezen voor een levenslange uitkering, waarbij je dus ook geld blijft krijgen als je eigen potje eigenlijk al op is.
 2. Ook sparen is populair, maar vereist wat meer discipline.
  Op een bankspaarrekening kun je kosteloos sparen, dus veel zzp'ers maken daar gebruik van. Je bouwt dan kapitaal op zonder een belastingvoordeel, het is dus echt gewoon sparen. Het nadeel is dat je de discipline moet hebben om er veel geld op te zetten en er vervolgens niet aan te komen.Maar het voordeel is dat het heel flexibel is. Je kunt zelf kiezen wanneer je het geld gebruikt en hoeveel pensioen je op die rekening opbouwt.
 3. De laatste optie is om via een organisatie een speciaal pensioen voor zzp'ers op te bouwen.
  Voorheen ging dat eigenlijk vooral om lijfrenteverzekeringen, maar nu is er een nieuwe variant. Daarmee kun je een pensioen opbouwen dat iets meer lijkt op de reguliere pensioenopbouw, soms zelfs met nog meer flexibiliteit.

Je kunt bijvoorbeeld een pensioen opbouwen met een nabestaandenvoorziening. Op het moment dat je dan komt te overlijden, krijgen je nabestaanden een levenslange uitkering. En je maakt gebruik van dezelfde fiscale grenzen als die voor de pensioenopbouw gelden. Een organisatie waarbij je zo’n pensioen kunt opbouwen is Brand New Day.

Terug naar overzicht