Nieuwe situatie zzp-ers

Geplaatst op 18/02/2016

De afschaffing van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) is definitief. De VAR wordt vervangen door een ‘stempel’ van de Belastingdienst op een overeenkomst. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen per 1 mei 2016 werken op basis van modelovereenkomsten die de Belastingdienst heeft goedgekeurd en gepubliceerd. Als partijen zich ook volgens die overeenkomst gedragen, dan heeft de opdrachtgever vooraf zekerheid dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen.

De Belastingdienst blijft achteraf toetsen of partijen zich aan de overeenkomst hebben gehouden. Zo niet, dan kunnen alsnog sancties worden opgelegd.  Partijen kunnen ook hun eigen overeenkomst ter goedkeuring voorleggen aan de Belastingdienst. Verplicht is dat niet. De opdrachtgever blijft dan risico lopen op correcties achteraf.  

Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 mogen ondernemers aan de nieuwe regels wennen. Ze kunnen hun contracten en werkwijze aanpassen aan de nieuwe modelovereenkomsten. Tot 1 mei 2017 houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar treedt niet hard op, behalve in overduidelijke gevallen van fraude.

Terug naar overzicht