Zelfstandigenaftrek in jaar van overlijden

Geplaatst op 15/02/2016

Een ondernemer die een jaar heeft met een lage winst benut dan niet de volledige zelfstandigenaftrek. Het niet benutte deel van de zelfstandigenaftrek kan in de volgende negen jaren alsnog worden verrekend. De ondernemer moet in het jaar van verrekening wel voldoen aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek. Dat wil zeggen dat hij in het jaar van verrekening aan het urencriterium (1.225 uur) moet voldoen.

Bij staking van de onderneming door het overlijden van de ondernemer kan het voorkomen dat de ondernemer niet aan het urencriterium heeft voldaan. De stakingswinst is dan wel belast, maar er is geen verrekening van zelfstandigenaftrek uit eerdere jaren.

De staatssecretaris van Financiën vond dat niet redelijk. Daarom heeft hij goedgekeurd dat in het jaar van overlijden van een ondernemer de niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek van de stakingswinst afgetrokken mag worden. Ook als niet aan het urencriterium is voldaan. De verrekening is echter wel beperkt tot de stakingswinst en geldt niet voor de jaarwinst van het jaar van overlijden. Het besluit werkt terug tot en met 2011.

Terug naar overzicht