Fiscus mag foto's KLPD gebruiken

Geplaatst op 30/03/2015

De politie (KLPD) maakt willekeurig foto’s met camera’s boven de snelweg. De Belastingdienst mag deze foto’s gebruiken om uw rittenadministratie te controleren. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof ’s Hertogenbosch.

Bijtelling

Werknemers met een auto van de zaak moeten belasting betalen wanneer deze auto ook privé wordt gebruikt. Dit is de zogeheten bijtelling. Alleen als u met een sluitende kilometeradministratie kunt bewijzen dat u in een jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, blijft de bijtelling achterwege. Deze regel geldt ook voor de winstberekening van zelfstandige ondernemers.

Privacy

De Belastingdienst maakt bij het controleren van de rittenadministratie gebruik van foto’s die door het KLPD zijn gemaakt. Een burger vond dat hiermee inbreuk werd gemaakt op zijn recht op privacy en spande een zaak aan tegen de Belastingdienst. Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde in het nadeel van de burger. Dat doet het gerechtshof nu ook.

Belastingplichtigen

Het hof vindt dat het gebruik van de foto’s weliswaar een aantasting van uw persoonlijke levenssfeer is, maar die aantasting is toegestaan. Hierbij is van belang dat het controleren van de rittenadministratie op heel veel belastingplichtigen van toepassing is. Dan is een voor de Belastingdienst zo efficiënt mogelijke controle gerechtvaardigd, aldus het hof. Daar komt bij dat andere manieren van controle ook een inbreuk op de privacy zouden betekenen en mogelijk nog belastender zouden zijn.

Terug naar overzicht