Tweede Kamer stelt Belastingplan bij

Geplaatst op 26/11/2015

De plannen met de heffing op vermogen (Box 3), die overigens pas op 1 januari 2017 ingaan, worden bijgesteld. Dat heeft de Tweede Kamer met een amendement en twee moties afgedwongen. U kunt beleggen in een eigen vrijgestelde beleggingsinstelling of een buitenlands laag belast beleggingsvehikel. Dan betaalt u nu in Nederland jaarlijks 25% Box 2-belasting over 4% fictief rendement. Dat percentage wordt verhoogd naar 5,5%, gelijk aan het percentage in Box 3 voor vermogens boven de 1 miljoen.

Verder moet het Kabinet van de Tweede Kamer zijn uiterste best doen om bij het Belastingplan 2017 met voorstellen te komen om per 2018 het werkelijke rendement op vermogen te belasten in plaats van fictief rendement. Tot nu toe houdt het Kabinet vol dat dit om uitvoeringstechnische redenen niet kan.

Ook moet het Kabinet bij het Belastingplan 2017 met voorstellen komen om sluiproutes waarmee Box 2- en Box 3-heffing kan worden uitgesteld of ontlopen, te dichten. Vermogen uit privé (Box 3) overbrengen naar een eigen BV heeft tot gevolg dat het werkelijk rendement wordt belast met vennootschapsbelasting. Over hetgeen u laat uitkeren, betaalt u 25% Box 2-heffing. Er zijn allerlei reguliere mogelijkheden om beide heffingen uit te stellen. Welke daarvan nu ineens ‘sluiproutes’ zijn, is de vraag. Het blijft spannend rond Box 3.

Terug naar overzicht