SBR niet alleen bij KvK verplicht

Geplaatst op 05/04/2016

Vanaf 1 januari 2017 zijn kleine bv's verplicht om hun jaarrekening in SBR* te deponeren. Het gaat dan om het jaarverslag over 2016. Een jaar later gaat deze verplichting ook gelden voor middelgrote bv's. Deze verplichting kan verregaande gevolgen hebben voor ondernemers en hun intermediairs. Centraal staat de verschuiving van de papieren jaarrekening naar de digitale jaarrekening.

Banken

Ondanks dat de drie grootste banken ABN Amro, Rabo en ING al jaren er alles aan doen om ondernemers hun kredietaanvraag of -revisie in SBR aan te laten leveren, loopt het nog niet storm. Veel ondernemers zien niet in wat het voordeel voor hen is, terwijl het wel tot minder kosten leidt voor de banken. Het tegenargument van de banken, dat kredietaanvragen via SBR aanzienlijk sneller kunnen worden beoordeeld, maakt vooralsnog weinig indruk.

Het is de komende maanden aanleiding voor het Financiële Rapportages Collectief (FRC), waarin de drie banken samenwerken om SBR aan de man te brengen, om nieuwe initiatieven te ontwikkelen. In samenwerking met diverse koepelorganisaties is de Eerste Hulp bij Aansluiting (EHBA) ontwikkeld. Ondernemers en intermediairs die op SBR willen overstappen kunnen via een helpdesk antwoord krijgen op vragen. Op dit moment is het elektronisch ondertekenen van kredietaanvragen- of revisies nog niet mogelijk. De banken streven ernaar om dit binnen afzienbare tijd mogelijk te maken.

Ondernemers zullen waarschijnlijk geen beloning van de banken ontvangen als ze hun kredietaanvraag in de toekomst via SBR indienen. Daarentegen zullen degenen die dit niet doen extra kosten moeten betalen.

CBS

Een volgende stap is het via SBR aanleveren van statistische gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de loop van dit jaar start een proef. Van verplichtstelling zal vooralsnog geen sprake zijn. Het is de bedoeling dat ondernemers die hun gegevens op deze manier aanleveren hiervoor iets terugkrijgen. Wat is nog niet helemaal duidelijk.

*Standard Business Reporting

SBR zorgt ervoor dat ondernemers en intermediairs minder werk hebben aan het aanleveren van gegevens aan overheden en banken. SBR is de exclusieve aanlevermethode voor een aantal verplichte rapportages aan de overheid en dat vergt mogelijk aanpassingen in uw administratieve processen. U vindt hier alle nodige informatie over SBR, de rapportages en de aansluitmogelijkheden.

Terug naar overzicht