Prinsjesdag 2015, wat staat ons te wachten?

Geplaatst op 11/09/2015

Een spa rood of een jus d'orange wordt een stuk duurder. De belasting op frisdrank gaat met 30 miljoen euro omhoog. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken.

Vorig jaar leverde de belasting op frisdrank de staat nog 214 miljoen euro op. Als daar 30 miljoen bovenop komt, betekent dit een stijging van 15 procent. Opmerkelijk is dat vooral de belasting op water en sap omhoog gaat, zodat die gelijkgetrokken wordt met de veel hogere belasting op cola en andere softdrinks. 

Het geld is nodig om een ander gat in de begroting te dichten dat ontstaat door de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Nu kunnen ouders hun kinderen nog 52.000 euro belastingvrij schenken. Dat wordt 100.000 euro. Dat kost de schatkist naar schatting 90 miljoen euro. De opbrengst van de verhoging van de frisdrankbelasting wordt daarvoor gebruikt. Hoeveel de prijs van een fles cola of een fles mineraalwater precies omhoog gaat, zal blijken op Prinsjesdag. De afgelopen week tijd lekten al veel andere maatregelen voor volgend jaar uit:

- Het kabinet trekt 60 miljoen uit omdat het wil dat alle peuters naar de opvang gaan. 

- Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis krijgt elke groep meer geld te besteden.

- De bezuiniging op de huurtoeslag wordt uitgesteld en de zorgtoeslag valt komend jaar voor veel mensen iets hoger uit.

- De ouderenkorting wordt ook eenmalig verhoogd.

- Ouders met lage inkomens krijgen een meevaller doordat het kindgebonden budget hoger uitvalt. Daar staat wel tegenover dat de tarieven in de tweede en derde belastingschijf iets minder worden verlaagd dan het plan was. 

 (Bron RTL Nieuws)

Terug naar overzicht