Oogmetingen niet van btw vrijgesteld

Geplaatst op 13/10/2015

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de oogmeting een bijkomende prestatie vormt, die opgaat in de levering van de brillen en de contactlenzen (de hoofdprestatie). X bv heeft de vrijstelling dan ten onrechte toegepast.

X bv houdt zich bezig met de handel in brillen en contactlenzen, die met name is gericht op mensen met dyslexie. In dat kader verricht X bv ook (tegen betaling) oogmetingen. Volgens X bv geldt de btw-vrijstelling voor medische diensten voor de oogmetingen. De inspecteur is het daar niet mee eens en legt een btw-naheffingsaanslag op aan X bv.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de levering van brillen en contactlenzen de hoofdprestatie vormt, en dat de oogmeting een bijkomende prestatie vormt, die opgaat in deze levering. Volgens de rechtbank vormt de oogmeting, anders dan de levering van de brillen of de contactlenzen, voor de klanten van X bv geen doel op zich, maar is hij uitsluitend gekoppeld aan de koop van de bril of de contactlenzen. X bv heeft de vrijstelling dan ten onrechte toegepast.

Terug naar overzicht