Inkomensafhankelijke huurverhoging gaat door

Geplaatst op 07/04/2016

Woonminister Stef Blok kan doorgaan met de inkomensafhankelijke huurverhoging voor mensen in een sociale woning, ook wel gluurverhoging genoemd. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een reparatiewet. In deze wet wordt duidelijker vermeld dat de Belastingdienst verplicht is om inkomensgegevens van huurders aan verhuurders te verstrekken.

De Raad van State oordeelde vorige maand dat de Belastingdienst die gegevens niet mag doorspelen aan verhuurders omdat de wet er niet duidelijk genoeg over was. Met deze reparatiewet komt Blok tegemoet aan dat bezwaar.

Met de aanvaarding van de Wet gegevensverstrekking Belastingdienst kunnen er weer indicaties over het huishoudinkomen verstrekt worden aan verhuurders die per 1 juli een inkomensafhankelijke huurverhoging willen voorstellen. Het webportal van de Belastingdienst gaat daartoe op 1 april open.

De reparatie zat ook ‘ingebakken’ in de Wet doorstroming huurmarkt, maar deze wacht nog op behandeling door de Eerste Kamer. In dit wetsvoorstel neemt minister Blok het Sociaal Huurakkoord van Aedes en de Woonbond over. Voor huurders van een corporatiewoning  zullen de huurstijgingen bij de laagste inkomensgroep daarmee gemiddeld lager uitvallen.

Het wetsvoorstel verruimt verder de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten. Dat draagt bij aan een groter en beter passend aanbod van huurwoningen voor speciale doelgroepen. De minister sluit daarbij aan op het initiatiefwetsvoorstel Schouten (CU) waarmee de Eerste Kamer instemde. De wet introduceert speciale tijdelijke huurcontracten voor jongeren en starters tot en met 27 jaar.

Blok heeft altijd gezegd de verhoging een ‘juist instrument’ te vinden om mensen die iets meer verdienen ook iets meer te laten betalen. Hij hoopt dat een aantal huurders dan voor een andere woning kiest, waardoor huizen leeg komen voor de doelgroep.

Terug naar overzicht