Bedrijfsklasse micro kan jaarrekening digitaal deponeren

Geplaatst op 06/04/2016

Vanaf 1 april kunnen ondernemingen die in de bedrijfsklasse micro vallen hun jaarrekening digitaal deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK).

De bedrijfsklasse micro is sinds 1 november 2015 geïntroduceerd in de wetgeving. Een onderneming valt in de bedrijfsklasse micro als het voldoet aan twee van de drie eisen:

  • totaal activa kleiner of gelijk aan €350.000;
  • omzet kleiner of gelijk aan €700.000;
  • gemiddeld aantal werknemers minder dan 10

De Nederlandse Taxonomie is nu geschikt gemaakt om een jaarrekening in de bedrijfsklasse micro digitaal te kunnen deponeren.

Minder gegevens deponeren
Welke financiële gegevens een rechtspersoon in zijn jaarrekening moet opnemen, hangt af van de grootte van het bedrijf. De rechtspersonen die in de bedrijfsklasse micro vallen hoeven alleen nog maar een beperkte balans te deponeren. In vergelijking met ‘klein’ zijn de onderdelen grondslagen, toelichtingen en niet in balans opgenomen verplichtingen niet meer nodig.

Deponeren
Het opstellen en/of deponeren van de jaarrekening kan de rechtspersoon overlaten aan een boekhouder of accountant. Deze financiële intermediair kan vanaf boekjaar 2016 uitsluitend deponeren via Standard Business Reporting (SBR).

De rechtspersoon kan ook zelf de jaarrekening indienen. Met de online service ‘Zelf deponeren jaarrekening’ kan een rechtspersoon de jaarrekening in de bedrijfsklasse klein of micro handmatig invoeren en online versturen. Om dit veilig te doen is een eHerkenningsmiddel of KvK-toegangscode/MijnKvK nodig.

Vanaf boekjaar 2016 is het verplicht om digitaal te deponeren. Dan is aanleveren op papier niet meer mogelijk.

Terug naar overzicht