Boete voor zwartsparen vanaf 1 juli 2016 verdubbeld

Geplaatst op 16/06/2016

Vanaf 1 juli gaat de boete voor zwartsparen bij vrijwillig melden omhoog van 60% naar 120%. Bij niet melden geldt een boete van 300%.

Verzwegen vermogen is voor de Belastingdienst een belangrijk aandachtspunt. Veruit de meeste belastingplichtigen geven hun vermogen correct op en leveren zo gezamenlijk een bijdrage aan de schatkist. Een kleine groep doet dit niet of niet volledig, waardoor de Belastingdienst jaarlijks inkomsten misloopt die bestemd zijn voor zorg, onderwijs en andere maatschappelijke voorzieningen. Wij zien er daarom op toe dat iedereen zijn vermogen correct en volledig aangeeft.

De afgelopen jaren hebben veel belastingplichtigen niet eerder opgegeven buitenlands vermogen alsnog bij de Belastingdienst aangegeven. Door zich vrijwillig te melden, is voor velen een last van hun schouders gevallen en kunnen zij hun vermogen weer vrij gebruiken.

Hebt u buitenlands vermogen dat nog niet is aangegeven? Dan kunt u contact opnemen met de Belastingdienst voor het vrijwillig verbeteren van de aangifte. Hoe langer u wacht met het melden van onbekend buitenlands vermogen bij de Belastingdienst, hoe hoger de boete. Wie zich vóór 1 juli 2016 meldt, voorkomt nog de verhoging van de boete van 60% naar 120% over de te betalen belasting.

Terug naar overzicht