Auto inruilen of juist kopen?

Geplaatst op 13/09/2016

In de media lezen wij berichten dat leaserijders hun contract verlengen om in hun oude auto te blijven rijden. Op die manier kan belastingstijging worden vermeden. Er zijn legio auto’s welke nog onder de oude, gunstigere regeling vallen. Deze gunstige regeling geldt tenminste 60 maanden vanaf de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken staat. Blijven rijden in een auto onder de gunstige regeling is daarom een reële optie om belastingstijging te voorkomen.

Vooral degenen met zogenoemde ‘zeer zuinige auto’s’ verlengen hun leasecontract. Ook eigenaren van ‘zeer zuinige auto’s’ kunnen uiteraard langer blijven rijden in hun auto met lagere bijtelling. Tot 2013 gold voor ‘zeer zuinige auto’s’ een bijtelling van 14% bij privé-gebruik van de auto en zelfs helemaal niets voor sommige hybride auto’s. Uit de Autobrief II van de staatssecretaris Wiebes volgt dat de bijtelling in 2017 terug gaat naar:

-          22%, en
-          4% (nul-emissie)

Degene die een plugin-hybride auto wil kopen doet er daarom verstandig aan om er een te kopen welke in 2016 voor het eerst op kenteken is gezet om zo van het lagere tarief van 15% te profiteren. Anderzijds, degene die een auto met normale uitstoot wil kopen, betaalt dit jaar nog een bijtelling van 25%. Volgend jaar is dat 22%.

Hebt u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Martijn Röben.

Terug naar overzicht