Deel woning verhuurd aan eigen BV
DGA brengt verlies op aan BV verhuurd deel van zijn woning in aftrek. kan dat?
Een manager van artiesten verhuurt de begane grond en het souterrain van zijn eigen woning aan zijn BV. Deze ruimte biedt een werkplek aan een werknemer en enkele zakelijke relaties. De manager stelt dat de waardedaling van zijn woning (€ 380.000) voor een evenredig deel moet worden toegerekend aan de belaste verhuur aan zijn BV, en dus aftrekbaar is. De Belastingdienst is het daar niet mee eens.
De Belastingdienst stelt dat slechts het kantoor (13% van de benedenverdieping) ) aan de BV is verhuurd. Als blijkt dat toch de gehele benedenverdieping is verhuurd, dan vallen de overige ruimtes niet onder de belaste verhuur omdat die ruimtes niet als zelfstandige werkruimtes kunnen worden aangemerkt. Daarvoor geldt een wettelijke aftrekbeperking. De rechter stelt eerst vast dat inderdaad de hele benedenverdieping is verhuurd aan de BV.
Dan stelt de rechter vast dat de wettelijke beperking van aftrek van werkruimte aan huis bedoeld is voor werkruimte die door de eigenaar van de BV zelf voor diens werkzaamheden wordt gebruikt. Daarvan is hier echter geen sprake. De benedenverdieping is verhuurd aan de BV voor gebruik door de werknemer en zakelijke relaties. De rechter stelt dus de manager volledig in het gelijk.
Tip: Belaste verhuur van een deel van een eigen pand aan uw BV leidt tot belastbare inkomsten. U kunt dan ook aftrekposten zoals financieringsrente, afschrijvingen en eventueel boekverlies claimen. Gaat het om werkruimte in uw eigen woning, dan gelden bijzondere regels. We geven u graag advies over uw situatie.