Cyberincidenten grootste nieuwe bedreiging voor bedrijven

Geplaatst op 18/01/2016

Het risicolandschap voor het bedrijfsleven zal in 2016 ingrijpend veranderen. Terwijl bedrijven zich minder aantrekken van de gevolgen van traditionele industriële risico’s zoals natuurrampen of brand maken zij zich steeds meer zorgen over de gevolgen van disruptieve ontwikkelingen, hevigere concurrentie en cyberincidenten.

Bedrijven raken steeds bezorgder over cyberincidenten. Hackers zijn niet het enige probleem; ook zaken die de operationele technologie in gevaar brengen, resulteren in grote systeemonderbrekingen. Veel ondernemingen hebben te weinig kennis of budget om dit risico te verminderen, terwijl de dreiging steeds groter wordt ervaren. Onderbreking van de lopende zaken in de normale bedrijfsvoering (‘Business interruption’), marktontwikkelingen en cyberincidenten zijn de drie grootste bedrijfsrisico’s wereldwijd. Business interruption staat voor het vierde jaar op een rij aan de top. 

Dit alles blijkt uit de vijfde jaarlijkse Allianz Risk Barometer, gehouden onder achthonderd risico-experts uit meer dan veertig landen. In deze barometer zet Allianz de grootste bedrijfsgevaren voor 2016 op een rij. 

Risico’s verschillen per land en per continent.
De risico-top 5 in Europa bestaat uit:

1. Business interruption (supply chain)
2. Marktontwikkelingen (volatiliteit, concurrentie en stagnatie)
3. Cyberincidenten
4. Veranderde wet- en regelgeving
5. Macro-economische ontwikkelingen (inflatie, deflatie).

Terug naar overzicht