Betalingen aan artiesten
Arie nodigt voor een jaarlijks evenement (amateur)artiesten uit en betaalt hen een vergoeding. Bij een belastingcontrole blijkt dat Arie over de vergoedingen geen loonheffing heeft afgedragen. Hij krijgt naheffingsaanslagen. Zijn verweer is dat het gaat om amateur-artiesten. Heeft hij gelijk?
Nee, de artiestenregeling maakt geen onderscheid tussen beroepsartiesten en amateurs. Arie geeft aan dat hij alleen onkosten en vrijwilligersvergoedingen heeft betaald. Maar bewijzen kan hij dat niet. De rechter laat de naheffing in stand.
Tip: De artiestenregeling kent een kleinevergoedingsregeling. Per optreden mag een artiest € 163 vrij van premies en loonbelasting ontvangen. Het meerdere moet wel verloond worden. Reis-en verblijfkosten mogen wel onbelast worden vergoed (mits aangetoond). Dat geldt weer niet voor de kosten van eigen vervoer. De artiest kan tevoren ook een kostenvergoedingsbeschikking aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is interessant als hij per optreden meer kosten maakt dan € 163. Hierin kan hij de kosten van eigen vervoer opnemen. Met een zelfstandige artiest kunt u als opdrachtgever een (goedgekeurde) modelovereenkomst sluiten. De artiestenregeling is dan niet van toepassing.