Auto blijft zakelijk, geen boekverlies
Een ondernemer haalt zijn zakelijke auto met een boekverlies van de balans. Kan dat zomaar?
Een ondernemer met een eenmanszaak koopt in mei een Audi S8 Quattro, die hij zowel zakelijk als privé gebruikt. Hij merkt de auto fiscaal als ondernemingsvermogen aan. Omdat hij de auto alleen nog privé gebruikt, brengt hij deze in december over naar zijn privévermogen, met een boekverlies van ruim € 17.000. In maart ruilt hij de auto in. De Belastingdienst corrigeert de aftrek van het boekverlies.
Overbrengen van ondernemingsvermogen naar privé gaat niet zomaar. De ondernemer moet aannemelijk maken dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid, in dit geval een zodanige wijziging in gebruik, dat de auto niet langer tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend maar moet worden overgebracht naar het privévermogen. Daarin slaagt de ondernemer niet. Er is geen rittenadministratie of ander hard bewijs van een wijziging in het feitelijke gebruik van de auto. De auto kan volgens de rechter ook na december nog zakelijk zijn gebruikt.
De rechter komt tot de conclusie dat de auto tot het moment van inruil tot het ondernemingsvermogen is blijven behoren. De Belastingdienst heeft het boekverlies terecht gecorrigeerd. Bovendien moet de bijtelling privégebruik auto worden toegepast.
Tip: Gebruikt u als ondernemer nieuw aangeschafte zaken zowel zakelijk als privé, dan is sprake van keuzevermogen. Staat uw keuze eenmaal vast, dan kunt u deze alleen herzien wegens bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld een ingrijpende functiewijziging. Het is dan aan u om die wijziging aannemelijk te maken.