Meer duidelijkheid over BTW bij betaling met voucher

Geplaatst op 30/06/2016

Het bedrijfsleven en consumenten krijgen meer duidelijkheid over de BTW bij betaling met een voucher in het buitenland. Soms maken bedrijfsleven en consumenten gebruik van vouchers. Er komt meer duidelijkheid over de BTW bij betaling met een voucher in het buitenland. Een voucher is bijvoorbeeld een telefoonkaart, bioscoop- of hotelbon. De Europese Raad van Ministers heeft hiervoor op  27 juni 2016  een richtlijn aangenomen.

Nu kan het bijvoorbeeld gebeuren dat in het ene land BTW geheven wordt wanneer een telefoonkaart wordt gekocht, terwijl in het andere land BTW wordt geheven wanneer met de telefoonkaart wordt gebeld. Zo wordt twee keer BTW betaald voor één telefoongesprek. Andersom kan het ook voorkomen dat de telefoonkaart zonder BTW gekocht wordt in het ene land en dat over het telefoneren in een ander land evenmin BTW wordt geheven. In zo’n geval wordt per saldo helemaal geen BTW over het  telefoongesprek betaald.

In de nieuwe opzet zijn de regels in alle lidstaten van de EU gelijk en wordt uiteindelijk maar één keer BTW geheven wanneer gebruik wordt gemaakt van een voucher, zoals dat ook het geval is wanneer je contant of op een andere manier betaalt.

De lidstaten van de EU moeten deze richtlijn uiterlijk op 31 december 2018 hebben geïmplementeerd in nationale wetgeving. De wetgeving zal in de hele EU met ingang van 1 januari 2019 in werking treden.

Terug naar overzicht