Fiscale uitzondering voor Starterslening eindigt

Geplaatst op 30/06/2016

De fiscale uitzonderingspositie van de Starterslening houdt op. Wie nog gebruik wil maken van de huidige Starterslening moet ervoor zorgen dat de aanvraag voor 31 december 2016 passeert bij de notaris.

Op 1 januari 2013 zijn de fiscale regels voor de hypotheekrenteaftrek gewijzigd. Een hypotheek die vanaf 2013 wordt afgesloten moet tenminste annuïtair worden afgelost om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. De Starterslening is de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij en voldoet daarmee niet aan de vereiste minimale aflossing. In de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014 is voor de Starterslening tot en met 31 december 2016 een uitzondering gemaakt, zodat het recht op hypotheekrenteaftrek de looptijd van deze lening blijft bestaan.

Om nog in aanmerking te komen voor deze uitzondering moet een Starterslening uiterlijk op 31 december 2016 passeren bij de notaris.

 

Starterslening 2017

De Starterslening is voor veel gemeenten en samenwerkingspartners al meer dan 10 jaar een belangrijk beleids- en stimuleringsinstrument. Er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die ervoor zorgen dat de Starterslening in aangepaste vorm ook ná 2016 voor alle partijen aantrekkelijk blijft. Op dit moment is echter nog niet duidelijk hoe het product er dan uit ziet.

 

Aanvraag Starterslening

Starters die nog geen aanvraag hebben ingediend, maar deze nog wel voor 31 december 2016 kunnen passeren, moeten er rekening mee houden dat de hele aanvraagprocedure van een Starterslening ongeveer 3 maanden duurt. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kan op een zeker moment besluiten géén aanvragen meer in behandeling te nemen.

Terug naar overzicht